Elkészítés:

Az oldalast a készítés előtt 2-3 nappal olajos pácba teszem. Nálunk a só, bors, delikát minden sültnek az alapja. Ízlés szerint ez még gazdagítható köménnyel, kakukkfűvel, majorannával, de akár a boltban kapható flekken fűszerkeverékkel is. A sütéshez mi kör alakú cserépedényt használunk, amit a csirkesütő cserépedény fedelével fedünk le, hogy legyen helye az oldalasnak. Az oldalast feltekerjük és hústűvel és kender madzaggal átkötjük, hogy a bordák kifelé álljanak. Nem kell szorosra, mert a közepébe még 2 fej vöröshagyma és darabolt fokhagyma is kerül.
A tetejére tehetünk kolozsvári szalonnát, a pikánsabb íz kedvéért. Az edényt kizsírozzuk és kb. 1 dl vizet öntünk rá, hogy párolódjon a hús.
Ízlés szerint pirítható. A kemence hőfoka 230-250 Cº.

Köretnek ajánlom az egészben sült burgonyát kelkáposzta levélbe és bacon szalonnába tekerve. Ehhez héjában előfőzött burgonyát használok, melyet ízlés szerint fűszerezhetünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

HOZZÁVALÓK:

• 1 db fél sertés oldalas
• fűszerek ízlés szerint (só, bors, ételízesítő, kömény, kakukkfű, majoranna,)
• 2 db vöröshagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• kolozsvári szalonna

• burgonya
• kelkáposzta
• bacon

Címkék: ,
OSZD MEG!