Elkészítése:

1 kg liszthez hozzáadjuk a sót. Ezután gyorskovászt készítünk.
A langyos tejben cukor hozzáadásával megfuttatjuk az élesztőt. Ha feljött a tej tetejére hozzáadom a két fél marék lisztet. Ezt egy nagy tálban javasoljuk elvégezni, mert másképp kifut az edényből. Ha kellőképpen feljött hozzáadjuk az 1 kg liszthez és elkezdjük a dagasztást. A tészta közepes keménységű legyen. Én kb. 2 dl langyos vízzel szoktam hígítani. A dagasztást addig kell végezni, míg a kézről le nem válik a tészta, ez 15-20 percbe is bele telhet. Ezután meleg helyen hagyjuk kelni.

Sütés:

Kizsírozott tepsibe, 4-5 percre kb. 200 fokos kemencébe teszem, míg a tészta megkérgesedik. Ezt követően teszem rá a feltétet. Én szalonnát szoktam serpenyőben üvegesre pirítani ezt teszem a tésztára, illetve kolbászt és hagymát. Visszahelyezem a kemencébe és kb. 8 perc alatt készre sütöm a tésztát. Ha kisült, ízlés szerint fokhagymás tejfölt és reszelt sajtot is tehetünk még rá, de ezzel már nem sütjük tovább.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hozzávalók:

• 1 kg liszt + 2 fél marék (2 tepsihez)
• 5 dkg élesztő
• ½ liter tej
• 2 csapott evőkanál só
• kb. 2 dl langyos víz
• csipetnyi cukor

• szalonna
• kolbász
• hagyma
• fokhagyma
• tejföl
• reszelt trappista sajt

Címkék:
OSZD MEG!